Sisteme ERP: instrumente inteligente de management

sisteme erp

Sisteme ERP. Ce sunt ele?

ERP: Enterprise resource planning sau pe romaneste: planificarea resurselor companiei. Cand spunem sisteme ERP ne referim la sistemele software care ajuta o companie sa isi gestioneze inteligent resursele.

Aceste aplicatii cuprind o serie de functionalitati care permit administrarea prin sisteme informatice a proceselor financiar-contabile, de vanzari si distributie, de achizitii, operatiuni, management al productiei, management al resurselor umane etc. Mai nou, furnizorii de sisteme ERP integreaza in cadrul aplicatiilor lor si un modul dedicat managementului relatiilor cu clientii (CRM). Se pare ca relatia cu clientii a devenit din ce in ce mai importanta intr-un mediu de business atat de inghesuit.

Solutiile informatice vizeaza eficientizarea activitatii diferitelor departamente ale companiei dar si adaptarea rapida la schimbarile din mediul de afaceri si la cresterea complexitatii activitatilor companiei. ERP-ul devine necesitate doar pentru companiile mari si foarte mari, putand fi implementata totusi si in cadrul unor companii medii. Gradul de dezvoltare ridicat si presiunile concurentei sunt doi factori care pot impinge compania la contactarea unui furnizor de sisteme ERP.

Furnizorii de sisteme ERP promit beneficii numeroase

sisteme erp
Cei care apeleaza la sisteme ERP pentru managementul resurselor companiei se pot astepta la rezultate cel putin satisfacatoare in cazul in care implementarea se face corect si in functie de specificul si dimensiunea companiei.

Instrumentele de management aduse de solutiile informatice de ERP faciliteaza: cresterea productivitatii, automatizarea proceselor de business, accesul managementului companiei la date vitale in luarea unor decizii, conexiunea permanenta dintre mediul intern si extern al companiei, capacitatea de raportare si analiza pentru monitorizarea permanenta a performantei afacerii. Aceste beneficii se inmultesc permanent in functie de capacitatea angajatilor companiei de a lucra corect cu aplicatia ERP.

Exigententele pietei conduc companiile la cautarea de tot mai multe solutii integratoare, de la solutiile dedicate managementului relatiei cu clientii (solutii CRM) in cazul companiilor mici si medii si pana la sisteme ERP in cazul companiilor mari si foarte mari. Integrarea informatiilor obtinute de la clienti, furnizori sau parteneri de afaceri a tras semnalul de alarma asupra faptului ca o companie nu isi poate fundamenta deciziile daca priveste doar in interior. Conexiunea cu exteriorul are o greutate imensa in luare unor decizii eficiente de business.

Implementarea de sisteme ERP nu este o garantie a succesului

Succesul oricarui instrument este impartit intre calitatea lui si talentul celui care il manuieste. Uneori, balanta trage mult mai mult in directia celui care il manuieste. Oricat de scump ar fi un pian, el va fi pus in valoare cu adevarat doar in momentul in care un pianist de exceptie isi va misca degetele pe clapele lui. Acest lucru este valabil si in cazul sistemelor ERP.

Exista exemple de implementari esuate din cauza: alegerii unor sisteme ERP nepotrivite, performanta echipei de proiect, lipsa de coordonare si comunicare in cadrul companiei in momentul implementarii, ignorarea indelungata a unor neajunsuri ale aplicatiei in ceea ce priveste anumite nevoi ale companiei, angajatii care nu sunt instruiti corespunzator in vederea utilizarii aplicatiei soft. Factorii care duc la o implementare esuata nu se opresc aici, iar natura lor este un mix intre calitatea solutiei ERP si calitatea profesionala a celor care o implementeaza si o utilizeaza.

Desi managerii din Romania inca se mai sperie de costurile unor sisteme ERP, investitia este usor amortizabila si genereaza multe avanataje la nivelul businessul. Experientele altor companii vorbesc de la sine.

 

 

Author: alexandra

Share This Post On

2 Comments

  1. foarte interesant articolul, acum am inteles ce e cu ERP si la ce se foloseste.

    Post a Reply
    • Multumesc. Ma bucur ca l-ai gasit folositor.

      Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.