Protejarea datelor: un mecanism care trebuie sa functioneze

protejarea datelor

Protejarea datelor in era Cloud Computing

De cand Cloud Computing a luat cu asalt piata software si grijile celor care utilizeaza acest tip de aplicatii, legate de securitatea datelor, s-au mutat…in nori. Fiecare organizatie dispune de date pe care isi doreste sa le pastreze sub cheie, pentru a evita implicatiile juridice, private, sau corporatiste ale dezvaluirii lor. Aceste informatii sunt o posesiune extrem de pretioasa in lumea corporatista si, chiar odata cu noul concept informatic – cloud, ingrijorarea legata de securitatea lor nu a disparut.

Asadar, cum ne putem proteja datele de eventualele „scapari” ale sistemelor informatice? Vestea buna este ca multe dintre practicile de securitate pe care le-ai adoptat de-a lungul anilor pot fi transferate direct pe cloud.

Practici recomandate pentru protejarea datelor

1. Criptarea datelor. Asigura-te ca informatiile stocate pe cloud sunt bine criptate. In acest fel, in cazul aparitiei unei brese de securitate, informatia va fi mai greu de decodat. Ai grija doar ca cheile de criptare sa nu se gaseasca pe cloud – exact asa cum nu iti lasi cheia de la intrarea in casa pe presul de la usa.

2. Lucreaza doar cu furnizori de servicii de incredere. Nu te grabi sa semnezi un contract pana nu faci in prealabil o mica cercetare a politicii de confidentialitate a celui care iti va furniza serviciile cloud.

3. Tine ochii larg deschisi. Chiar daca ai optat pentru una din solutiile cloud, asta nu inseamna ca trebuie sa te lipsesti de o echipa IT. Monitorizeaza-ti datele, instaleaza firewall-uri aditionale pentru a preveni accesul neautorizat si ruleaza teste de securitate.

4. Confidentialitatea este cheia. Nu oferi acces la sistemul cloud decat oamenilor care au nevoie de el. Cu cat sunt mai multi cei care au acces la informatia securizata, cu atat creste riscul unei brese.

5. Practici sigure. Asigura-te ca toate programele interne ruleaza in mod corespunzator, oferindu-ti siguranta, si asa vei reusi sa feresti organizatia de riscurile inutile la care ar putea fi supusa. Securizarea atenta a site-ului si a instrumentelor de colectare a datelor va adauga un plus de protectie informatiile stocate in cloud.

Protejarea datelor va ramane mereu o problema mereu de actualitate…

… si oricat de multe sisteme cloud s-ar inventa, trebuie sa fim mereu cu ochii in patru in ceea ce priveste securitatea lor.

Author: alexandra

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *